Ευαγγελία Χαλδαιάκη

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου το 2009. Το 2014 αποπεράτωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2017 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διπλωματικής της εργασίας ήταν «Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών», για την οποία έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2018. Εκδόθηκε το ίδιο έτος από τις Εκδόσεις Ωδείου Αθηνών-Edition Orpheus.

Υπήρξε υπότροφος του Προγράμματος SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Found) για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Από το 2022 είναι διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής έλαβε υποτροφία για 24 μήνες από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Η διδακτορική της εργασία έχει τον τίτλο «Η δημοτική μουσική στις τουρκόφωνες και ελληνόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου: λαϊκός πολιτισμός και διακοινοτικές σχέσεις».

Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει διάφορες δημοσιεύσεις, με το ενδιαφέρον της να συγκεντρώνεται γύρω από τη Λαογραφία, την Εθνομουσικολογία, τον ελληνικό και τουρκικό πολιτισμό. Το πιο πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα με το οποίο ασχολήθηκε ενδελεχώς έλαβε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και αφορούσε την «Ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχείου Κ. Α. Ψάχου».

Ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία, ενώ το 2016

απέκτησε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Ορφείο Ωδείο Αθηνών με τον βαθμό

«Άριστα» και με πρώτο βραβείο.

Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» από το 2013. Έχει επίσης εργαστεί ως υπεύθυνη για τον συντονισμό των σεμιναρίων και εκδηλώσεων του ίδιου χώρου και διατελεί ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 2018.

 

Δείγμα της επιστημονικής του αρθρογραφίας υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://uoa.academia.edu/EvangeliaChaldaeaki