Ιφιγένεια Ιωάννου

Η Ιφιγένεια Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασσική κιθάρα. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας, Πτυχίο Κιθάρας, Δίπλωμα Κιθάρας με Α’ βραβείο, Πτυχίο Αντίστιξης και Πτυχίο Φούγκας. Είναι κάτοχος πτυχίου από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, με εξειδίκευση στο κανονάκι, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με θέμα «Ερμηνεία Ενόργανης & Φωνητικής Μουσικής».

Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα «Εσπεράντο» και «Ρεμπέτικα με Κιθάρες» του Δημήτρη Μυστακίδη, συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Λάππα στο μουσικό σχήμα «Τα Πειραγμένα». Έως σήμερα έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του εξωτερικού.

Το 2020 δημιούργησε το μουσική ορχήστρα «Σύνολο Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης Μουσικής» στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το ίδιο έτος πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο (masterclass) φωνητικής ερμηνείας με τίτλο «Ρίτα Αμπατζή – Ρόζα Εσκενάζυ: συγκριτική μελέτη της φωνητικής τεχνικής και ερμηνείας». Το ίδιο masterclass παρέδωσε διαδικτυακά το 2021 με την οργάνωση της Greek Fringe. Το καλοκαίρι του 2022 πραγματοποίησε το εργαστήριο «Σμυρναίικο και Ρεμπέτικο τραγούδι» στις Μουσικές Αυλές στις Ράχες Ικαρίας.

Το 2022 δημιούργησε την ορχήστρα παραδοσιακής και σμυρναίικης μουσικής «Ιφιγένεια Ιωάννου & Eivala», πραγματοποιώντας σειρά εμφανίσεων σε όλη την χώρα.

Διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών και στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».