Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος

Γεννήθηκε το 1977 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του, θεωρητικές και πρακτικές, στα επτά του χρόνια. Τα πρώτα όργανα που διδάχθηκε ήταν αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά. Δέκα ετών άρχισε να σπουδάζει φλάουτο και λίγο αργότερα παραδοσιακό κλαρίνο. Έχει πτυχίο αρμονίας, δίπλωμα φλάουτου και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως φλαουτίστας υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ιωαννίνων από το 1987 και έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διαπρεπείς Έλληνες και ξένους μαέστρους.

Ως παραδοσιακός κλαρινίστας πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στον μεγάλο Ηπειρώτη δάσκαλο Γρηγόρη Καψάλη. Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες, δισκογραφία, παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με πολλούς από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συνθέτες και τραγουδιστές από τον έντεχνο λαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Το 2004 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Δίδαξε τέσσερα χρόνια παραδοσιακά πνευστά στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Σήμερα είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τάξη του παραδοσιακού κλαρίνου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος «Τakim» και εκπονεί διδακτορική διατριβή για τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.