Κατερίνα Παπαδοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία οκτώ ετών έγινε μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του Ιωάννη Τσιαμούλη, όπου παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών χορών. Συμμετείχε επίσης στις συναυλίες και τις δισκογραφικές παραγωγές της χορωδίας. Σπούδασε ούτι με τον Χρίστο Τσιαμούλη και βυζαντινή μουσική αρχικά με τον ίδιο και αργότερα με τον Γιάννη Αρβανίτη, αποκτώντας το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής το 2000.

Από μικρή ηλικία έκανε εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τραγουδώντας και παίζοντας ούτι. Έχει συνεργαστεί με τους: Δόμνα Σαμίου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Παπάζογλου, Χρίστο Τσιαμούλη, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Νίκο Ξυδάκη, Πέτρο Δουρδουμπάκη κ.ά., σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Συμμετείχε σε δύο κύκλους εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, αφιερώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι: Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών και Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς, καθώς και στη σειρά εκπομπών για το δημοτικό τραγούδι «Εμείς οι λαλητάδες».

Την Άνοιξη του 2000, μετά από μελέτη αρχείων αλλά και προσωπική έρευνα, μαζί με τους Σωκράτη Σινόπουλο, Βαγγέλη Καρίπη και Πάνο Δημητρακόπουλο ηχογράφησαν το CD «Τα τραγουδάκια μου πουλώ» όπου παρουσίασαν ανέκδοτα τραγούδια από το Μελί της Μικράς Ασίας. Το 2007 εξέδωσε το cd-single «Σαν χελιδόνι» (Cantini), σε μουσική και στίχους του Σωκράτη Σινόπουλου. Το φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε τοv προσωπικό δίσκο με τίτλο «Αμυγδαλάκι τσάκισα» (Music Corner) με επιλογές τραγουδιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου. Το 2010, μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Χρίστο Τσιαμούλη, κυκλοφόρησαν το CD «Πολίτικη ζυγιά» (Legend), μια ζωντανή ηχογράφηση συναυλίας στην Ουτρέχτη το Νοέμβριο του 2008.